Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Промени в класацията на браузърите и тяхната популярност в Централна и Източна Европа

2013-08-26

Спад в потребителите на Firefox, а Chrome набира популярност. Браузърът WebKit бива класиран катонай-популярен в Словакия. Gemius публикува нов доклад за класирането на интернет браузърите в Централна и Източна Европа.

Според доклада,най-успешният браузър за миналата година е бил Chrome притежаван от интернет гиганта Google. Доскорошниятлидер Firefox, отбелязва спад в популярността във всички изследвани страни. Навсякъде, където Mozillaе бил пръв по популярност до юли месец миналата година, сега е изместен от Chrome. Единствено в Унгария, Словения и Полша, Google браузъра все още не печели първото място. На тези пазари все още господстваFirefox.

Веднага след Firefox и Chrome, следващи в класацията, са браузърите Opera и Internet Explorer. Въпреки че, първият браузър има незначителен дял от пазара, в Украйна (25 % от целия онлайн трафик идва от Firefox) и Беларус (37%), той е основен играч. Opera също е един от най-популярните браузъри в Молдова (4%). На Internet Explorer може да се насладите с най-големия му дял в Естоските пазари (31%) и Чехия (32%), но и там се наблюдава спад. Браузърът на Microsoft е популярен още в България, Хърватска, Полша, Словения, Унгария, Литва, Латвия и Сърбия.

Също така трябва да се обърне  внимание и на  WebKit Mobile, който се появява също в  класацията. В Словакия (и само там) този мобилен специален браузър, е намерил своя път към първите три от най-популярните браузъри, отбелязва почти два пъти увеличение в сравнение с миналата година. Сега той генерира почти една пета (18%) от словашкия интернет трафик.

Кимон Зорбас, изпълнителен директор на IAB за Европа, коментара че: конкуренцията между браузърите дава на потребителите по-богат избор и опит в мрежата. Важно е, дигиталният бизнес да разбере предпочитанята на потребителите, както и тяхните изисквания за трафик. Докладът на Gemius, за тези избрани пазари от Централна и Източна Европа, е важен показател за динамичната инерция, които те са разработили.“

Данните идват от уеб сайта www.rankingcee.com, базирайки се насайта на Гемиус за изследване на трафика на сайтове и популярността на интернет приложения (gemiusTraffic).Предназначен е да служи като източник на достъпно знание в интернет и също така, за тези които се интересуват и са в крак с актуалното му  развитие и преобладаващи тенденции.Функциите на уеб сайта, наред с  популярността на рейтинги,са: уеб браузъри, операционни системи, мобилни устройства, Flash Player версии, разделителна способност на екрана, настройки на цветовете на екрана, уеб директории, търсачки, PC срещу не PC трафик, процент за приеманенаcookies файлове.

Обратно към списъка