Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Chrome 30.0 става най-популярния уеб браузър

2013-10-30

Chrome 30.0 е най-популярният уеб браузър, използван от Интернет потребителите. Има, обаче, три страни, които са изключения. Firefox 24.0 е най-популярният браузър в Полша и Чешката република, а Opera 12.1 – в Беларус.

 

Гемиус направи анализ относно уеб браузърите, които са най-често използвани от Интернет потребителите във всички държави, на които мери интернет трафика (gemiusTraffic). Резултатите показват, че Chrome 30.0 е най-популярен. По-голямата част от интернет потребителите в Молдова използват именно него (64% от уеб трафика идва от Chrome 30.0). Полша и Чешката Република са изключения, където съответно 35% и 25% от интернет потребителите ползват Firefox 24.0. И също така Беларус, където най-популярният браузър е Opera 12.1 (28% от импресиите са направени от него).

 

Данните показват, че Chrome продължава да засилва позицията си на онлайн пазара. Миналата седмица това се случи и при Firefox в Словения и Унгария, както и в Дания, където вече не е на първо място Internet Explorer. В Чешката Република това се дължи на прекъсването на Firefox (разлика от 0.5%). И в Полша се вижда ясна тенденция към увеличаване. Има 8% разлика при дяла на Firefox и Chrome в интернет трафика. В Беларус, браузърът Opera, който в момента доминира в уеб трафика, губи своя пазарен дял спрямо Chrome (с около 3%).

 

Данните са анализирани за периода 14 – 20 Октомври 2013г.

 

Най-популярните версии на браузъри, измерени от трафика на Gemius уебсайтовете (източник: gemiusTraffic, 14-20 Октомври 2013г.)

 

Данните идват от www.rankingcee.com, базирайки се на Gemius Интернет сайтове измерени чрез gemiusTraffic. Те са предназначени да служат като източник на знания за интернет и за тези, които се стремят да са в крак с данните за неговото развитие и преобладаващите тенденции. Функциите на уеб сайта популяризират рейтинг за: уеб браузъри, операционни системи, мобилни устройства, Flash Player версии, резолюция на екрана, настройки на цветовете на екрана, уеб директории, търсачки, PC срещу не-PC трафик, куки файлове, набиращи скорост.

 

 

 

--

Бележки от редакторите

 

Гемиус е бизнес консултантска компания, предоставяща данни, решения и препоръки в областта на онлайн управлението на рекламни кампании, като засяга уебсайт мониторинга и анализ на профила на интернет потребителите. Информацията, предоставена от компанията, се основава на ежедневния маркетинг и дейностите на електронната търговия на близо две хиляди компании от автомобилната индустрия, финансите, фармацевтични, телекомуникационни, търговски и бързооборотни стоки и ИТ индустрии, водещи рекламни агенции и рекламни мрежи, медийни къщи, както и от издатели и рекламодатели от цял свят.

 

Гемиус работи на 30 пазара в Европа, Близкия Изток и Африка. Със своите местни офиси в повечето държави, компанията си сътрудничи с браншовите организации, посветени на глобалното, както и на местното развитие на интернет пазара.

 

Гемиус изпълнява своите проучвания, базирайки се на своя собствена методология и технологична инфраструктура. В компанията работят около 300 експерти, включително ИТ специалисти, математици, социолози и психолози. Месечно се анализират 300 милиарда събития, настъпващи при виртуала реалност, например имперсии и кликвания, направени от интернет потребителите. Проучванията на компанията са извършени при стриктно спазване на ICC/ESOMAR интернационален код на поведение. Гемиус е основа през 1999година. За повече информация: www.gemius.bg

 

Обратно към списъка