Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Кой използва Facebook?

2014-02-06

Над 85% от интернет потребителите от Унгария и Турция посещават Фейсбук страницата. В Беларусса само 19%. В Полша мрежата е популярна само между младите, докато в Дания само половината от интернет потребителите, които използват социалната мрежа са над 46 годишна възраст – показват данни на Гемиус.

 

Гемиус извършва интернет проучвания над 30 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. В 11 от тях, като Саудитска Арабия, Беларус, Дания, Египет, Йордания, Полша, Турция, Унгария, Русия и Обединени Арабски Емирства – компанията също измерва популярността на Фейсбук сред местната публика.

 

Най-големия дял интернет потребители посетили Фейсбук е забелязан в Унгария и Турция: почти 9 от 10 (86%); следвани от Египет с 82%. Най-малкия процент интернет потребители – в страните, в които Гемиус мери Фейсбук популярността – е в Беларус (19%), Украйна (28%) и Русия (30%).

 

- Прогнозира се, че 48% от активните Фейсбук потребители влизат във Фейсбук през деня, независимо делничен или почивен ден е. Над 40% от хората проверяването на последната активност във Фейсбук е първата им работа сутрин – твърди Лаурис Лиетавитис, Гемиус онлайн маркетинг експерт. – Със сигурност, дълбоката интеграция на портали от мобилни телефони е новата тенденция. Около 680 милиона потребители, които са повече от половината, влизат в мрежата през мобилните си устройства – твърди експерта.

 

Кои използва Фейсбук?

В Денмарк, адреса www.facebook.com е посетен от 72% от интернет потребителите на месец. Най-голямата популярност е забелязана при хора над 46%, което представлява почти половината (44%) от интернет населението на социалната мрежа. Следващата най-голяма група са потребителите между 15 и 25 години (около 21%).

 

Оказва се, че в Полша Фейсбук се радва на подобна популярност. Използван е от около 75% от интернет популацията в страната. Той е най-популярен между младите потребители на възраст между 19 и 25 години. Популярната социална мрежа е използвана от над 80% от тях. По надолу в списъка са лица на години 26-35 (76%) и 7-18 (75%).

 

В Беларус, от друга страна, адреса facebook.com не е високо уважаем. Посещаван е от 19% от интернет потребителите на месец. Но разпределението по възрастова група в Беларус е подобно като това в Полша, както и в Дания. Повече от 40% от потребителите в Беларус са между 26 и 35 години. Лица на възраст между 15 и 25г. са около 35%.

 

Фейсбук е създаден на 4 Февруари 2004 в Харвардския Университет в Кеймбридж. Това е точно преди 10 години. От тогава портала поема дълъг път. Рзвитието му тръгва от услуги на студенти от Американския университет и гимназии към социалния портал в глобален обхват, и набира над 1.3 млрд. потребители. През 2013 мрежата експлоатира над 70 езика и над 75% от потребителите са извън САЩ.

The data quoted originates from an international internet study measurement (gemiusAudience) conducted by Gemius in more than 30 countries. It aims to research into the number and demographic profile of internet users and the manner in which they utilize the web. The study is performed according to Gemius proprietary hybrid methodology and in accordance with the ICC/ESOMAR international code of conduct.

Цитираните данни произхождат от интернационално интернет проучване (gemiusAudience), предоставено от Гемиус в повече от 30 страни. То има за цел да изследва броя и демографския профил на интернет потребителите, както и начина, по който те използват Интернета. Изследването се извършва чрез имуществената хибридна методология на Гемиус в съответствие с Международния кодекс на поведение ICC/ESOMAR.

Обратно към списъка