Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Края на Windows XP – проблем или шанс?

2014-04-10

От Април, Microsoft спира поддържането на Windows XP. Гемиус провери какъв дял от онлайн трафика идва от устройства с тази операционна система.

Проучването включва всички онези страни, в които изследователската компания измерва трафика на уебсайтовете. Анализираните данни се отнасят към Март 2014г. оказва се, че Windows XP се радва на голяма популярност в Босна и Херцеговина (38% от онлайн трафика в тази страна се генерира от компютри в рамките на системата), в България 33% и в Беларус 29%.

Windows XP има най-малък дял в интернет трафика в датските (4%) и португалските (15%) пазари, както и тези в Словакия (18%).

- Данните показват ясна връзка между пазарната зрялост и приемане на по-новите версии на Windows – казва Кимон Зорбас, експерт и директор на консултантска група Digital Business. – Дания има една от най-развитите интернет икономики в света и това рефлектира върху приемането на по-нови и по-добри версии. Но Windows XP се е доказал като изключително успешна и популярна операционна система в много части на Европа. В този контекст решението на Microsoft да разшири подкрепата за страната на сигурността на XP до юли 2015г. е най-подходяща – обяснява Зорбас.

В Полша/Словакия/Унгария

Данните, които са цитирани произхождат от измерване на интернет сайтове от Гемиус и са проведени в повече от 20 страни в Европа, Близкия Изток и Северна Африка (регион ЕМЕА).

Обратно към списъка