Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Водещи изследователски фирма в Европа призовават Европейските институции да заменят Google Analytics

2014-04-24

Брюксел: Анализ, проведен от новосъздадената Web Analytics Alliance (www.WebAnalyticsAlliance.eu) показва, че интернет страницата на Европейския парламент и на много други европейски институции, използват Google Analytics.

Web Analytics Alliance е създадена с цел да изтъкне разминаването между приетите политики, насочени към насърчаване на цифрова екосистема на Европа, както и практиката на ползване на услуги, включително уеб анализи, главно от американски компании.

Докато Европейският съюз финансира амбициозната си програма Хоризонт 2020 с 15 млрд. eвро за следващите две години, той пренебрегва основни конкретни стъпки, които биха подкрепили енергичната европейска онлайн индустрия и насърчаването на конкуренцията.

- Европейския Съюз разработва Digital Agenda и харчи милиарди евро за насърчаване на европейскя дигитален бизнес. Би било умен ход такива важни данни за използването на мрежата да останат в рамките на Европейския Съюз – каза Кристиян Зоуер, главен изпълнителен директор на Webtrekk.

Докато Google Analytics е популярен инстумент, той е в светлините на прожекторите за регулаторни проблеми. Google e разследван и глобен за нарушаване на законите за защита на данните в много страни от Европейския Съюз, включително и за използването на данни, свързани с Google Analytics.

Използването на Google Analytics от Европейския парламент е от особено значение, тъй като тези сайтове отразяват политическите възгледи и тези данни се считат за чувствителни.

В отворено писмо, Web Analytics Alliance призовава членовете на Европейския парламент, да се откажат от Европейския инструмент за уеб анализи на своите собствени уеб сайтове и предоставя списък на ключови европейски продукти, които могат да бъдат използвани.

- Политиците на Европа разбират, че дигиталните индустрии в Европа ще продължат да създават нови работни места. Дигиталният пазар играе ключова роля за растежа на икономиката като цяло. В сегашния глобален икономически климат е важно, че националните и европейски публични институции и парламенти повтарят доверието им в цифровата икономика на Европа – добавя Пьотр Еждис, главен изпълнителен директор на Gemius.

- Използването на Web Analytics Инструменти, които обработват данни в Европа ще преведе обещанията на канцлера Меркел, президент Hollande, както и други политици да засилят цифровите индустрии в Европа към конкретни действия – каза Кимон Зорбас от името на Web Analytics Alliance.

Към използването на Google Analytics също се предприети действия и от виден член на Европейския парланент, Амелия Андерсдотер в парламентарен въпрос към Европейската комисия.

Обратно към списъка