Вие се намирате тук: Новини -> Архиви

Интернет разпространение на Балканите

2014-06-19

В България и Сърбия почти един на всеки осем лица е вече онлайн. Новини, класифицирани реклами и видео са най-популярния тип съдържания в района – според “Онлайн пейзаж – Югоизточна Европа“, доклад публикуван от Гемиус.

Броят на интернет потребителите в балканските държави се разраства систематично. На база година за година най-голямото увеличение в онлайн населението е отбелязано в България. Интернет в момента се използва от 78% от гражданите в страната. Това е с 1/5 повече, в сравнение с миналата година (66%). В Словения, Македония, Хърватия, Сърбия и Румъния броят на интернет потребителите е нараснал с 1/10.

В търсене на новини, класифицирани реклами и видео
Към коя част от съдържанието се стреми интернет населението? Гемиус се усъвършенства в местните сайтове. Оказва се, че в момента най-популярните места с балкански интернет потребители са новинарските сайтове. В Сърбия това е blic.rs (използвали 54%), в Словения 24ur.com (51%), в Хърватия 24sata,hr (48%), България abv.bg (45%), Румъния realitate.net (34%), a в Македония kurir.mk (27%).

В Словения, Румъния и България сайтовете за класифицирани обяви се радват на значителна популярност. Най-често посещаваните портали от този вид в споменатите страни са bolha.com (използва се от 35 на сто), tocmai.ro (31 на сто) и prodavalnik.com (28 на сто).

В България и Македония, интернет потребителите са много запалени по онлайн видео. В България се използва уеб сайта vbox7.com (40%),  а в Македония motika.com.mk (26%).

Горните цитати, както и други заключения са публикувани в доклад, изобразяващ положението на интернет пазара в България, Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Словение, озаглавен “Online Landscape: South-East Europe. Пълната версия на доклада е достъп на корпоративния сайт на Гемиус www.gemius.com. Докладът се отнаса за данни от Декември 2013г.

Обратно към списъка