Вие се намирате тук: Новини

Онлайн телефони

2014-08-08

Компютър, таблет или телефон ? Какви устройства най-често  използват хората в Дания, Литва, Латвия и Турция, за да се свържат с интернет? Намерете отговори на тези и други въпроси в публикуваният наскоро анализ на Гемиус.


Използването на телефони и таблети дава добро отражение на моментната ситуация, както и прогноза за икономическото и социално развитие на една страна. В условията на развит пазар, като този на Дания, повече от 65% от интернет потребителите (близо 3 милиона души през юни 2014) използват смартфоните си за достъп до интернет, като почти половината от тях (почти 2.2 милиона) използват таблети за същата цел.
Появилите се наскоро пазари на Литва и Латвия вървящи рамо до рамо, показват малко по-различна картина. Всеки трети жител и на двете страни сърфира в интернет чрез телефон, докато таблетите се използват за интернет от едва 10% от литовците и 15% от латвийците.
Нещата са малко по-различни в Турция. Телефоните са използвани за достъп до интернет от един на всеки десет човека, а таблетите от всеки двадесети човек. Въпреки това, потребителите, използващи интернет чрез телефоните си в Турция, са повече от тези в Дания в абсолютни стойности: 3.4 милиона потребители в Турция и 3 милиона в Дания.
Където и да погледнем, виждаме прогнозите за ерата на мултиплатформите да се превръщат в реалност. „Единственият въпрос е скоростта на този преход“ – казва Атила Уайс, експерт в Гемиус. „Измерването на използването на различни платформи в почти реално време, е от съществено значение за собствениците на различни медии да превърнат възможно най-голяма част от техния инвентар в пари“ – добавя той.
Информацията е събрана чрез gemiusAudience, интернет проучване, провеждано в над 30 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Целта на проучването е да събере информация относно броят и демографските профили на интернет потребителите и начинът, по-който те използват интернет. Проучването е направено съгласно ICC/ESOMAR.
Докладът е съставен въз основа на данни от страни, къдете Гемиус прилага специфични измервания на трафикът на мобилните устройства, от тази година.

Обратно към списъка