Вие се намирате тук: Новини

Как датчаните използват мобилни приложения?

2014-08-25

Датчаните използват мобилните приложения, за да гледат телевизия, да проверяват прогнозата за времето или да изберат най-краткия маршрут от точка А до точка Б. Кои от тях намирате за най-интересни ?

Проучване на уебсайт трафикът през юли, проведено от Гемиус, показва, че почти половината от активността в мрежата идва от таблети и смартфони (45% през юли 2014). Най-честият избор на потребителите, които сърфират в интернет са iPhone и iPad (38% от мобилния трафик) или други устройства, работещи с оперативна система Android. Не е изненада, че бизнес общността има нарастващо желание да се възползва от мобилните приложения.  Издателите в Дания отговарят на нуждите на клиентите като продължават да правят нови приложения. Кои от тях се радват на най-голям интерес сред интернет потребителите ?

Нови данни за мобилните приложения на една ръка разстояние

Gemius представи първите данни за пазара, показващи популярността на Датските мобилни приложения, изразени в броя посещения и количеството време прекарано в интернет от мобилни устройства. Макар, че проучването проведено през м. Май, е покрило само 17 приложения, собственост на най-големите Датски издатели, събраните резултати са достатъчни, за да се публикува първото класиране.

Телевизия на мобилни приложения 

Оказва се, че номер едно е телевизионната информационна услуга Nyhedscenter, приложение, създадено от датският издател TV2, което води в броя посещения (над 10 милиона) и количеството време, което потребителите са отделили за него (средно по 4 минути на посещение). Датската страст да гледат  клипове в интернет, използвайки приложения, е потвърдена от второто място в класацията – приложение, разработено TVTID (близо 8 милиона посещения, почти 3 минути и 30 секунди на посещение)

Топ 5 на мобилните приложения в Дания

Приложение

Издател

Оперативна система

Брой визити

Средна продължителност на визита

Nyhedscenter

TV2

Android, iOS

10.350.016

00:04:04

TV TID

TV2

iOS

7.778.698

00:03:28

Byvejret

Fynske Medier

Android, iOS (iPhone only)

5.171.018

00:02:06

Krak

Eniro

Android, iOS

947.085

00:01:26

Vejret

TV2

Android

596.159

00:01:15

 

Прогноза за времето

На трето и пето място са приложения, които предоставят информация, относно времето и дават прогноза, а именно – Byvejret (почти 5.2 милиона посещения, над 2 минути) и Vejret (почти 600 хиляди посещения, 1 минута и 15 секунди средно).

На четвърто място в класирането е Krak.dk (почти 950 хиляди посещения, 1 минута и 26 секунди), приложение, предоставящо навигационни услуги.

-          Без познанието, за това как потребителите използват мобилните приложения, става трудно да се отговори на нуждите им и да се предложат  подходящи решения. „Още по-голямо предизвикателство е да придобиеш конкурентно предимство без да имаш възможността да се сравниш с конкуренцията“ – казва ChristianHjorth, управителят на клонът на Gemius в Дания. Чрез нашето проучване тази информация става анализируема?“ – посочва той.

За проекта

Данните, изложени по-горе, са събрани чрез социо-демографско проучване, извършено от Gemius (gemiusAudience), проект проведен от Gemius и поръчан от DanskeMedierResearch. Gemius води анализите в над 30 други страни от Европа, Близкия Изток и Северна Африка, включително Белгия и Люксембург. Проучванията служат като източник на информация за трафика в един уебсайт и социо-демографските профили на потребителите. Резултатите, които дават се използват от рекламодатели, рекламни агенции и медиини къщи, за да разкрият потенциалът на уебсайтовете и онлайн кампаниите. Данните се използват също така от издатели, които ги използват, за да определят пазарния си дял в интернет пазарът и да оценят рекламното пространство, което имат.

Измерването на мобилни приложения е включено наскоро в проучването. В моментът е достъпно на 4 пазара: Дания, Словакия, Латвия и Унгария.

 

Обратно към списъка